· 

Vijf zaken die je moet weten over fillers

Een strakke, gladde en stevige huid: dat kan met fillers. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, en dat is het soms ook. Iedereen kent de foto’s van mislukte filleravonturen: opgezette gezichten, snavelmonden. Wie fillers overweegt, moet zich dus eerst goed informeren.

 

De meeste dames in Hollywood die zich vergrijpen aan plastische chirurgie, spierontspanners en fillers zijn antireclame voor de fillerbusiness. Daarom trok het merk Restylane van Galderma Sharon Stone aan als ‘spokesperson’. De goed uitziende Stone moet tegenwicht bieden aan collega’s als Nicole Kidman en Renée Zellweger, die wat te ver zijn gegaan in de strijd tegen de tijd. Stone stelt overigens dat ze alleen ‘skinboosters’ gebruikt, micro-injecties met afbreekbare hyaluronfillers om de huid ‘op te frissen’.

Galderma begon daarnaast een ‘proof in real life’-campagne. Hiervoor werden identieke tweelingen van uiteenlopende leeftijden gezocht, vrouwen én mannen. Een van hen werd behandeld met hyaluronzuurfillers om te bewijzen dat het effect heel natuurlijk kan zijn. Veroudering van de huid mag dan veel mensen een doorn in het oog zijn (rimpels, pigmentvlekken, verslapping, verwijde poriën, verlies van volume omdat vet zich verplaatst), niemand wil een ‘pillow face’, een ‘snavel’ in plaats van vollere lippen en starende blikken in restaurants: wat heeft die allemaal laten doen?

Daarom hierbij: tips en tricks voor 
verantwoord fillen.

1. De oorsprong is medisch

Fillers hebben van oorsprong een medisch doel: ze zijn bedoeld om de natuurlijke lichaamsvorm te herstellen na een chirurgische­ ingreep of om de symptomen van bijvoorbeeld aids te bestrijden. Dat is dus een ander doel dan injecties met de spierontspanner botulinetoxine type A – ten onrechte bekend als ‘botox’: Botox is een merk.

Een filler werkt als volgt: de vloeistof wordt onder de huid gespoten en trekt daar vocht aan, dat het ook vasthoudt. Zo worden kuiltjes, rimpels of lege ruimtes opgevuld. De vloeistof hyaluronzuur is lichaamseigen en afbreekbaar. Dat laatste is belangrijk. Door slecht te behandelen complicaties, zoals terugkerende ontstekingen, worden permanente fillers als Bio Alcamid al tien jaar nauwelijks meer gebruikt in Nederland. Sinds dit jaar zijn permanente vullers verboden, behalve voor medisch-reconstructieve doeleinden.

Sinds dit jaar zijn
permanente fillers in Nederland
helemaal verboden

 

Afbreekbare fillers van hyaluronzuur zijn intussen in opmars in de anti-aging industrie, die in haar geheel ook onstuimig groeit. De omzet in cosmetische behandelingen wereldwijd bedraagt dit jaar naar schatting een duizelingwekkende 20 miljard euro. De verwachting is dat dit in 2019 al 27 miljard euro zal zijn.

Wildgroei is er ook. Van ‘spuitdokters’ en kappers tot schoonheidsspecialisten die ook een graantje willen meepikken. In 2013 stelde minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nieuwe eisen in voor de cosmetische sector. Injectables (de verzamelnaam voor alle soorten fillers) mogen nu alleen nog door artsen worden toegediend en de norm is: niet bij mensen onder de achttien.

2. De smaak van de dokter

Alles valt of staat met de arts die de fillers inspuit. Verschillende cosmetisch artsen houden er verschillende smaken op na. Daarbij gaat de ene ‘trend’ over in de andere.

Zo lanceerde onder meer de Elzenkliniek in Naarden een paar jaar geleden de marketingterm ‘liquid facelift’, een facelift met behulp van fillers en botulinetoxine type A.

Deze liquid facelift wordt door de Rembrandt Kliniek in Leiden juist verguisd, omdat men daar meent dat door de fillers de huid uitzakt en het effect onnatuurlijk is. Het belooft precies wat het niet is, zegt cosmetisch arts Tom van Eijk. De stijl van de arts kan je vaak terug zien in zijn of haar patiënten. Opgeleid door Tom van Eijk is Cosmetisch arts Ashwyn Schotborg hij is zijn carrière gestart bij de Rembrandt Kliniek en werkt tegenwoordig bij The Swan Beauty Center in Alkmaar. Zijn stijl is strak, in balans en zijn kracht zit in het optimaliseren van de sterke punten van het gezicht. Dat is dan nu ook juist waar veel mensen om vragen.

In Amsterdam adverteert Doctors at Soap tegenwoordig met de ‘no trace face’, waarbij met kleinere hoeveelheden fillers en botulinetoxine type A correcties worden uitgevoerd die nauwelijks zichtbaar zijn. Dat klinkt goed, maar wil de consument dat wel, weinig voor zijn geld? Ook dat is een kwestie van smaak, zegt Peter Velthuis, dermatoloog en oprichter van de Velthuis Kliniek. ‘In Nederland wil de consument een natuurlijk effect, terwijl in bijvoorbeeld Amerika het zichtbare effect van een cosmetische ingreep juist een statussymbool is.’

3. Wees geen proefkonijn

De cosmetisch artsen gebruiken ook verschillende merken fillers. De één zweert bij Restylane, de ander meent dat deze filler te veel vocht aantrekt en gebruikt liever Stylage. Hopelijk speelt bij deze keuze kwaliteit de grootste rol, en niet het verdienmodel.

 

Ga naar meer
klinieken voor
een gratis consult

 

In 2012 werd de filler Hyacorp uit de handel genomen omdat er te veel complicaties waren in de vorm van bultjes. Allergische reacties mogen dan niet vaak voorkomen, ze zijn er wél. Zo vaak zelfs dat de academische afdeling Dermatologie van het Erasmus MC in Rotterdam onderzoek gaat doen naar deze reacties en de kwaliteit van fillers. Peter Velthuis: ‘De medische hulpmiddelen moeten een CE-markering (Conformité Européenne) hebben en overeenstemmen met de richtlijnen van de Europese wetgeving. Maar het is niet zo moeilijk een filler op de markt te brengen in Europa. De Amerikaanse FDA is veel strenger.’

Marguerite van Randwijck van Doctors at Soap kiest om die reden voor fillers die zichzelf jarenlang bewezen hebben. Zij zegt: ‘Fillers die nog maar net op de markt zijn moet je vooral niet als eerste willen proberen.’ Dit kan Ashwyn Schotborg cosmetisch arts bij The Swan Beauty Center beamen. Daarbij stelt hij : 'Safety First! en dat is afhankelijk van zowel de arts, het product en de cliënt.'

4. Bezint eer ge begint

Bedenk eerst zelf wat het resultaat zou moeten zijn van een behandeling met een filler. Vraag de kliniek om voor- en na-foto’s en de verschillen in fillers. Vraag ook naar de staat van dienst van de arts en spreek af dat je door die arts geholpen wordt, en niet door iemand die ‘onder zijn toezicht’ werkt. Vraag welke techniek hij gebruikt. Op de site igz.nl van de Inspectie voor de Gezondheidszorg staat een voorbeeld van een vragenlijst.

Ga naar meer klinieken voor een – gratis – consult. Kies vooral niet voor goedkoop. En dat betekent: zo’n € 500 per – terugkerende – behandeling met hyaluronzuurfillers, die 9 tot 12 maanden dienst doen.

De NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) wil dat het afgelopen is met stuntacties via bijvoorbeeld Groupon en hanteert inmiddels strenge richtlijnen. De vereniging eist dat haar leden zich houden aan de nieuwe reclamecode. Slecht uitgevoerde behandelingen geven slecht resultaat, meent de NVCG, mogelijk ontstekingen of onnatuurlijke gezichtsuitdrukkingen.

5. Handige sites:

igz.nl, de site van 
de Inspectie van Volksgezondheid

nvcg.nl, de 
vereniging van 
cosmetisch artsen

ietsmooier.nl, 
 een consumenten-platform

 

 

Bron:  www.FD.nl Artikel geschreven door  Karen van Ede

Reactie schrijven

Commentaren: 0